My Linen polku, vai sittenkin metodi?
Parhaiten tätä prosessia voisi kuvata viinin valmistuksen vaiheilla. Käymisen jälkeen viini tasaantuu, kypsyy ja kehittää luonnettaan. Myös My Linen polkua on keitelty, maisteltu, kypsytelty, kehitelty ja vihdoin ollaan pullotusvaiheessa. Pullon kyljessä lukee CTS- metodi!
Rohkenen esitellä itseni metodin luojana, mutta ympärilläni on timanttinen tiimi fysioterapian osaajia ja myönnän, tarvitsen myös ihmisen, joka sanoittaa tekstiksi nämä jatkuvana pulppuavat ajatukseni.
Olen Teemu Saarinen, Fysioterapeutti vuosimallia -94. Olen tehnyt työtäni suurella intohimolla ja loputon kiinnostus ihmisen kehon toimintaan on kuljettanut minua erilaisiin työpaikkoihin ja koulutuksiin. Fysioterapeutin urani alkoi Saksassa, Munchenissa 90-luvun puolivälissä. Siellä toimiessani yksityisessä hoitolaitoksessa, koin, että ajattelumalli fysioterapialla vaikuttamisesta oli aikaan nähden edistyksellistä. Fysioterapiapalveluissa korostui saksalaisittain rehabilitierung-puoli, jossa erityisesti keskityttiin kuntouttamiseen esimerkiksi ennen ja jälkeen operaation. Keskiössä oli aina kehon toimintahäiriön korjaaminen. Tuo kokemus oli minulle varmaan se ensimmäinen kerätty viinirypäle, joka jalostuu viiniksi vuosien saatossa.
Saksan seikkailujen jälkeen viihdyin Kiipulan kuntoutuskeskuksessa viitisen vuotta, työskennellen ammatillisen kuntoutuksen parissa. Tuolta ajalta kertyi paljon oppia ja kokemusta työ-ja toimintakykyyn vaikuttavista tekijöistä. Sitten voisi sanoa, että kohtalo puuttui peliin… lopputulemana totean, että olen toiminut nyt yrittäjänä vaimoni kanssa 18 vuotta, joista 10 vuotta on ollut olemassa My Line fysioterapia ja liikunta.
My Line sai alkunsa juurikin siitä ajatuksesta miten ihmisen hyvinvointia voisi parantaa kokonaisvaltaisesti, yhdistämällä fysioterapia ja liikunta. ”My Linen polku” alkoi rakentua pienin askelin. Havahduimme huomaamaan, että usein asiakas kävi kertomassa jonkin harjoituksen kuntosalilla saavan aikaan kipua, huolimatta siitä, että suoritustekniikka oli kunnossa. ”Otatko ohjelmasta pois jalkaprässin, kun selkä tulee kipeäksi”. Mielestämme se ei ole ratkaisu vaan kivuille täytyy löytyä syy, jota pyritään hoitamaan fysioterapian keinoin.
Olemme saaneet kokea vuosien aikana useita timanttisia esimerkkejä asiakkaan matkasta kivuliaasta ja toimintahäiriöisestä kehosta kivuttomaan ja liikunnasta nauttivaan kehoon. Väitän, että tällainen asiakas olisi ilman yksilöllistä ja kokonaisvaltaista kartoitusta, väsynyt nopeasti harjoittelun tuomaan kipuun ja lopettanut koko harjoittelun. Varsin monella on varmasti myös kokemus, että lääkärikäynti tuottaa ohjeen mennä salille vahvistamaan lihaksia. Mutta jos kehossa on toimintahäiriö, pelkällä harjoittelulla ei tilanne korjaannu. Toimintahäiriö on ensin korjattava jotta harjoittelusta tulee kivutonta, turvallista ja tehokasta.
Toinen väittämä – lihasheikkous on harvoin, jos koskaan, ongelman ydin. Kyseessä on hallinnan, motoriikan tai koordinaation häiriö, joka johtaa heikkoon voimantuottoon/ voiman välittymiseen.
Tässä blogissa ja tulevissa, nostamme esiin vaihtoehtoisia näkökulmia harjoitteluun ja ennen kaikkea kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin. Tulemme myös perustelemaan näkemyksiämme fysioterapeuttisen osaamisen ja tietämyksen pohjalta.
Mikä on CTS- metodi (connective tissue system)?
Faskioista puhuttaessa keskitytään usein lihaskalvoihin kun itseasiassa faskia kuvaa kokonaista sidekudosjärjestelmää. Tähän kuuluu esim. pinnallinen kalvo, syvä kalvo, jänteet ja nivelsiteet.
Kiinnostukseni faskiamaailmaan syttyi 5 vuotta sitten ja suoritettuani Stecco metodin mukaiset faskiakoulutukset Italiassa, roihahti se liekkeihin. Olen vakuuttunut siitä, että hallinnan, motoriikan ja koordinaation ongelmien ratkaisu löytyy usein sidekudosjärjestelmästämme. Erilaiset syyt, kuten leikkaukset, murtumat, iskuvammat, palovammat tai toistuva väärä liike, aiheuttavat kehon toimintahäiriöitä ja niiden korjaamiseksi on CTS-metodi. CTS- metodi on kokonaisuus johon kuuluu toimintakyvyn testaus, faskiamanipulaatio ja faskialiikunta. Toimintakykytestillä kartoitetaan kehon toimintahäiriöt. Faskiamanipulaatiolla (manuaalinen käsittely) avataan ns. solmuja ja täten mahdollistetaan sidekudosjärjestelmän normaali toiminta. Faskialiikunnassa huomioidaan erityisesti sidekudosjärjestelmän ominaisuudet. Tällä spesifillä harjoittelulla edistetään kehon elastisuutta, voimantuottoa, liikkuvuutta ja hallintaa.
CTS-metodia avaamme teille jokaisessa blogikirjoituksessamme hieman lisää ja pääsette myös mukaan asiakaskokemusten kautta.
Seuraavassa blogissa tapaatte Riikan, joka on toteuttanut pilottina metodiamme kohta vuoden ajan.
Ota meidät seurantaan ja saatat löytää omasta kehostasi yhtymäkohtia ja samaistumispintaa ajatusmaailmaamme.